Szukaj przepisu

wtorek, 31 grudnia 2013

Makowiec

A dzisiaj, żegnam się z wami z w tym starym roku notką z przepisem na makowca. Może mało sylwestrowy przepis, ale za to jaki pyszny. Po makowcu oczywiście nie ma anu śladu, bo zjedliśmy go z rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala". 



Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
100 g masła
jajko
szklanka mleka (ciepłego)
40 g drożdży
szczypta soli
płaska łyżeczka kurkumy

Dodatkowo:
gotowa masa makowa
garść orzechów laskowych
ok. 6 kostek mlecznej czekolady

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski.

Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy szklankę mąki, 3 łyżki cukru, oraz ciepłe mleko. 
Dokładnie mieszamy. 
Odstawiamy do ciepłego miejsca i nakrywamy ściereczką. 
Czekamy, aż podwoi swoją objętość.

Nasz wyrośnięty drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło. 
Dokładnie mieszamy.
I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.

Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.

Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części. 

Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy.  Tak samo robimy s drugą częścią. 

Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć.

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.

Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy.


*Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą.

Lukier:
270 g cukru pudru
1/2 szklanki mleka
kieliszek rumu

Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy i ucieramy. Kiedy się schłodzi dodajemy rum.  przed polaniem wypieku podgrzać.

*Z tego przepisu wychodzi sporo lukru


A ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :)
Szczęśliwego i Szampańskiego nowego 2014 roku.



5 komentarzy:

  1. Dokładnie w taki sam sposób przygotowuję go od lat - mogę polecić ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniały! Lubię makowiec, u mnie w święta też był :)

    OdpowiedzUsuń
  3. na przyszłe święta muszę zrobić taki makowiec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Rewelacyjny :) trzeba sie kiedys pokusic :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Muszę takiego makowca zrobić.
    Ostatnio robiłam makowca na roladzie biszkoptowej.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *