A dzisiaj, żegnam się z wami z w tym starym roku notką z przepisem na makowca. Może mało sylwestrowy przepis, ale za to jaki pyszny. Po makowcu oczywiście nie ma anu śladu, bo zjedliśmy go z rodzinką (od Wigilii zaczynając a na św. Szczepana kończąc), był naprawdę zachwycający. Makowiec za delikatnie zawinięty, ale był to mój pierwszy następnym razem wyjdzie "jak ta lala".
Składniki:
Ciasto:
3 szklanki mąki
5 łyżek cukru
100 g masła
jajko
szklanka mleka (ciepłego)
40 g drożdży
szczypta soli
płaska łyżeczka kurkumy
Dodatkowo:
gotowa masa makowa
garść orzechów laskowych
ok. 6 kostek mlecznej czekolady
Wykonanie:
Mąkę przesiewamy do miski.
Do miseczki kruszymy drożdże, następnie dodajemy szklankę mąki, 3 łyżki cukru, oraz ciepłe mleko.
Dokładnie mieszamy.
Odstawiamy do ciepłego miejsca i nakrywamy ściereczką.
Czekamy, aż podwoi swoją objętość.
Nasz wyrośnięty drożdżowy rozczyn dodajemy do przesianej mąki. Dodajmy resztę cukru, jajko, szczyptę soli, kurkumę, oraz roztopione letnie masło.
Dokładnie mieszamy.
I znów odstawiamy, aby podrosło. Na jakieś 40 min.
Kiedy nasze ciasto podrosło, to przekładamy na naszą stolnicę i dzielimy na dwie (z mojego przepisu wyszły dwa duże makowce). Każdą część wałkujemy na cienkie prostokąty.
Masę makową, wieszać z posiekanymi orzechami lakowymi i pokruszoną czekoladą. Następnie dzielimy na dwie części.
Na makowca kładziemy masę i dokładnie zawijamy. Tak samo robimy s drugą częścią.
Wykładamy na blachę i znów dajemy im podrosnąć.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni.
Kiedy nasze makowce podrosną smarujemy jego wierzch rozbełtanym jajkiem i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 40 min. Wystudzamy.
*Makowca można polać lukrem i posypać startą czekoladą.
Lukier:
270 g cukru pudru
1/2 szklanki mleka
kieliszek rumu
Puder wsypujemy do rondla i zalewamy mlekiem. Podgrzewamy na małym ogniu, aż zgęstnieje. Następnie zestawiamy i ucieramy. Kiedy się schłodzi dodajemy rum. przed polaniem wypieku podgrzać.
*Z tego przepisu wychodzi sporo lukru
A ja życzę wam w nowym roku dużo szczęścia i siły oraz wiary, aby w tym nadchodzącym nowym roku bez problemu pokonać wszystkie zmartwienia i problemy. A przede wszystkim zdrowia bo jeżeli, ono jest to tak naprawdę poradzimy sobie ze wszystkim :)
Szczęśliwego i Szampańskiego nowego 2014 roku.
Dokładnie w taki sam sposób przygotowuję go od lat - mogę polecić ;)
OdpowiedzUsuńWspaniały! Lubię makowiec, u mnie w święta też był :)
OdpowiedzUsuńna przyszłe święta muszę zrobić taki makowiec :)
OdpowiedzUsuńRewelacyjny :) trzeba sie kiedys pokusic :)
OdpowiedzUsuńMuszę takiego makowca zrobić.
OdpowiedzUsuńOstatnio robiłam makowca na roladzie biszkoptowej.