Dzisiaj wraz z początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :).
Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie.
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
20 g drożdży
łyżeczka soli
6 łyżek cukru
200 ml ciepłej wody
Na syrop:
grudka masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu
Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Następnie robimy rozczyn:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min, nakryte ściereczką w ciepłe miejsce. Ja zawsze stawiam na kuchni, zazwyczaj jest ciepła, bo się na niej coś pichci.
Następnie nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, dodajemy resztę cukru, oraz wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą gładką konsystencje. Powinno odchodzić od miski i nie kleić się do raki. Ugniatamy tak ok. 6-8 minut. Następnie nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy, aż wyrośnie. Jakieś 30-40 minut.
Brytfankę (u mnie tortownica) smarujemy masłem, lub olejem. Z naszego ciasto odrywamy kawałki i formujemy kuli, mniej więcej takich rozmiarów Następnie maczamy nasze kulki (dokładnie w syropie).
Syrop:
Masło topimy, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem.
Układamy dookoła, zostawiając środek wolny. Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.
Smacznego :)
*Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty ;D
Biorę udział w tej akcji |
Oj tak, drożdżówkom ciężko się oprzeć... Szczególnie, jeśli pachną cynamonem :)
OdpowiedzUsuńPrzepiękny ten kwiatek. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013 :)
OdpowiedzUsuńPyszny drożdżowy wypiek :) A ja uwielbiam cynamon...
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho. A jak musiało pachnieć...
OdpowiedzUsuń