Szukaj przepisu

poniedziałek, 2 grudnia 2013

Cynamonowy kwiatuszek

Dzisiaj wraz z początkiem grudnia, zaczynam swój wpis od mocno cynamonowego ciacha drożdżowego, z którego była bardzo zadowolona. Moja rodzinka oczywiście też, gdyż ciacho zniknęło w oka mgnieniu :).
Drożdżowe mięciutkie i pulchniutkie ciasto z pysznie chrupiącą skórką. Po prostu boskie.



Składniki:
Ciasto:
2 1/2 szklanki mąki
20 g drożdży
łyżeczka soli
6 łyżek cukru
200 ml ciepłej wody

Na syrop:
grudka masła
3 łyżki mleka
3 łyżki cukru
szczypta cynamonu

Wykonanie:
Ciasto:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Następnie robimy rozczyn:
Drożdże kruszymy do miseczki, dodajemy łyżkę cukru, dwie łyżki mąki oraz 100 ml ciepłej wody. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na 30 min, nakryte ściereczką w ciepłe miejsce. Ja zawsze stawiam na kuchni, zazwyczaj jest ciepła, bo się na niej coś pichci.

Następnie nasze wyrośnięte drożdże dodajemy do przesianej mąki, wymieszanej z solą, dodajemy resztę cukru, oraz wody. Dokładnie wyrabiamy ciasto, aż uzyska jednolitą gładką konsystencje. Powinno odchodzić od miski i nie kleić się do raki. Ugniatamy tak ok. 6-8 minut. Następnie nakrywamy ściereczką i znów odstawiamy, aż wyrośnie. Jakieś 30-40 minut.

Brytfankę (u mnie tortownica) smarujemy masłem, lub olejem. Z naszego ciasto odrywamy kawałki i formujemy kuli, mniej więcej takich rozmiarów Następnie maczamy nasze kulki (dokładnie w syropie).

Syrop: 
Masło topimy, mieszamy z cukrem i cynamonem oraz mlekiem.

Układamy dookoła, zostawiając środek wolny.  Następnie znów nakrywamy i pozostawiamy, aż porządnie wyrośnie. Następnie wkładamy do nagrzanego piekarnika do 200 stopni. Pieczemy 25-30 minut.

Smacznego :)

*Odkąd zaczęłam sama wypiekać ciasta drożdżowe, wprost się w nich zakochałam. I mimo, że trzeba sporej cierpliwości za nim taki cudowny wypiek trafi na nasz stół, gotowy do zjedzenia. To jest naprawdę takiego zachodu warty ;D 



Biorę udział w tej akcji

4 komentarze:

  1. Oj tak, drożdżówkom ciężko się oprzeć... Szczególnie, jeśli pachną cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Przepiękny ten kwiatek. Dziękuję za dodanie przepisu do akcji Z cynamonem 2013 :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszny drożdżowy wypiek :) A ja uwielbiam cynamon...

    OdpowiedzUsuń
  4. Świetne ciacho. A jak musiało pachnieć...

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *