A dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).
Składniki:
(na 30 eklerków)
Ciasto:
4 jajka
1/2 kostki margaryny
łyżeczka cukru pudru
szklanka wody
szklanka mąki
szczypta proszku do pieczenia
Krem:
3/4 kostki masła
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
5 łyżek maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka
Dodatkowo:
kilka krówek
odrobina mleka
płatki migdałów
Wykonanie:
Ciasto:
Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić.
Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła.
Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.
Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.
Zdjąć z ognia.
Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.
Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.
Krem:
2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.
Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić.
Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem.
Polewa:
W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się.
Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga).
Smacznego :)
mmm, wygląda smakowicie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com
Ale słodkości !
OdpowiedzUsuńBardzo fajne nadzienie, nie jadłam z takim eklerek :)
OdpowiedzUsuń