Szukaj przepisu

piątek, 22 listopada 2013

Eklerki z krówką

A dzisiaj szybki i słodki przepis na małe co nie co :) A sadzę, że większość z was nie potrafiłaby powstrzymać się będąc sam na sam z takim maleństwami. Ja nie potrafiłam :).


Składniki:
(na 30 eklerków)
Ciasto:
4 jajka
1/2 kostki margaryny
łyżeczka cukru pudru
szklanka wody
szklanka mąki
szczypta proszku do pieczenia

Krem:
3/4 kostki masła
3 szklanki mleka
3/4 szklanki cukru
5 łyżek maki ziemniaczanej
4 łyżki mąki pszennej
opakowanie cukru waniliowego
3 jajka

Dodatkowo:
kilka krówek
odrobina mleka
płatki migdałów


Wykonanie:
Ciasto:
Wodę z margaryną i łyżką cukru roztopić.
Mąkę z proszkiem przesiać i dodać do rozpuszczonego i zagotowanego masła. 
Dokładnie wymieszać, uważając, aby nie powstały grudki i chwilę podgotować.
Zestawić z ognia i wbijać kolejno jajka, wymieszać. Zmniejszyć ogień i chwile gotować, aby ciasto odchodziło od boków garnka.
Zdjąć z ognia.
Napełniać szprycę i wyciskać eklerki. na blachę wyłożoną papierem z odrobiną roztartego masła.
Na 25 - 30 min do piekarnika i piec w 200 stopniach. Aż się zarumienią.

Krem:
2 szklanki mleka, kostkę i cukier waniliowy i cukier roztopić, zagotować.
Mąki rozmieszać w szklance mleka wraz z jajkami. Dodać do zagotowanego mleka i dokładnie wymieszać. Chwilkę jeszcze podgotować i zestawić z ognia. Trochę przestudzić.

Ptysie przekrajać na pół i napełniać je ciepłym kremem.

Polewa:
W rondelku roztopić kilka krówek z odrobiną mleka na spodzie garnka, aby krówki nie przypaliły się. 
Smarować wierzch eklerków i od razu obsypać je migdałami, (szybko bo masa korówkowa błyskawicznie zastyga).

Smacznego :)



3 komentarze:

  1. mmm, wygląda smakowicie :)
    pozdrawiam i zapraszam do siebie przyprawzyciekolorami.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajne nadzienie, nie jadłam z takim eklerek :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *