Szukaj przepisu

czwartek, 24 października 2013

Krakersy solone

Dzisiaj szybki i przydatny przepis. Czasem razem z rodzinką siadamy do oglądania jakiegoś filmu, czy meczyku. Przeważnie w takich momentach miałoby się ochotę coś pochrupać, więc zawsze łapiemy za jakieś chrupki, paluszki lub podobne chrupaki.  Więc czemu nie mogłyby być własnej roboty, przynajmniej wiadomo, z czego robione i niczym nie napakowane. A krakersiki wyszły fajne i chrupiące i zapewne powtórzę ten przepis nie raz. Wiem też na pewno, że podwoje składniki bo te zniknęły natychmiast, można to dostrzec na zdjęciu, bo tylko tyle zdołałam uchwycić ich do zdjęcia :).




Składniki:
3/4 szklanki mąki
30 g masła (schłodzonego)
1/3 szklanki mleka (nie użułam całego)
pół łyżeczki soli

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski, dodać zimne masło. Posiekać nożem. Dodać sól. Wyrabiać zwarte ciasto stopniowo dodając mleko. Ciasto musi być zwarte, żeby się nie kruszyło.
Ciasto cienko rozwałkować, wykrawać małe krakersiki (kształt można dobrać wedle swojego gustu). 
Piec 15-20 minut do zrumienienia w 180 st. C.
Najlepiej smakują po schłodzeniu, a stygną momentalnie.

Udanych wypieków :)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *