Szukaj przepisu

wtorek, 11 listopada 2014

Ciasteczka "Bezikowe" z powidłami

Łatwo, szybko i przepysznie.


Składniki:
Ciasto:
1.5 szklanki mąki
125 g margaryny
0.5 łyżeczki sody
2 łyżki cukru pudru (przesianego)
2 żółtka
cukier waniliowy

Dodatkowo:
powidła śliwkowe
2 białka
2 łyżki cukru
cukier waniliowy
kilka kropli soku z cytryny

Wykonanie:
Mąkę przesiać z sodą, dodać puder, cukier waniliowy i wymieszać. Następnie dodać margarynę i posiekać z mąką. Dodać żółtka i zagnieść ciasto. Następnie rozwałkować na duży prostokąt. I wyłożyć nim dużą blachę. (Ja wylepiłam tą co mam w piekarniku).

Piekarnik nastawić na 180 stopni.

Na ciasto rozsmarować cienko powidła.

Białka ubić na sztywno z cukrem, cukrem waniliowy, i sokiem. (Najlepiej cukier dodawać po dobrym ubiciu piany, dodawać powoli).
Naszą pianę nakładamy na powidła i rozsmarowujemy cienko po całości. 

Wstawiamy do piekarnika na 20 minut.

Smacznego :D

4 komentarze:

  1. Nie jadłam chyba nigdy takich ciasteczek, już żałuję, bo wiem, że by mi smakowały :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubię takie szybkie ciasta. Muszę zrobić na weekend:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Boję się poczęstować jednym, bo chyba zjadłabym wszystkie...uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A proszę bardzo. Wszło tyle, że starczyłoby dla każdego :D

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *