Szukaj przepisu

niedziela, 23 marca 2014

Strudel serowy

A dzisiaj za oknem śliczna pogoda, aż się nie chce wychodzić do pracy. Ale jak mus to mus :D i nic się na to nie poradzi.
Dzisiaj mam dla was odkopany przepis, który czekał w kolejce na swe ujawnieni, a jest to pyszny Strudel serowy. Słodkawe nadzienie, puszyste drożdżowe ciasto, i warkocz, z którym miałam trochę problemów, bo przy pierwszym pomyliła mi się kolejność :), ale w końcu wyszło tak jak miało wyjść.
Polecam do kawki i herbatki, tą drożdżową pychotkę.


Składniki:
3 szklanki mąki + do podsypania
szklanka mleka ciepłego
40 g drożdży
1/3 szklanki cukru
60 g masła stopionego i schłodzonego
jajko + 3 żółtka
szczypta soli
cukier waniliowy
Masa serowa:
500 g twarogu półtłustego
5 łyżek cukru

Wykonanie:
Mleko połączyć z 2 łyżkami cukru i drożdżami, dokładnie razem wymieszać. Odstawić, aż podwoją swoją objętość.
Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli, cukier waniliowy i wymieszać. Kiedy nasz rozczynu zacznie już pracować dodajemy go do naszej mąki, i mieszamy.
Dodać jajko i żółtka, wymieszać, następnie wlać masło. Ciasto dokładnie zagniatamy, aż będzie elastyczne (w razie potrzeby można dodać trochę mąki jak będzie za rzadkie, lub mleka jak będzie za gęste). 
Odstawić do wyrośnięcia ok. godzinki. Aż ładnie wyrośnie.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Ciasto podzielić na dwie części, następnie każdą z nich rozwałkować na prostokąty o wymiarach 20*25 cm.
Biały ser zmielić blenderem i dodać cukier. Wymieszać. Podzielić na dwie części i ponakładać na środek każdego placka.
Brzegi ciasta ponacinać. Po tyle samo pasków po każdej stronie (w takich samych odstępach). O długości ok. 6 cm.
Przeciwległe paski zaplątać, formując gęstą siatkę. Strudla przełożyć na papier do pieczenia i na blachę.
Pieczemy ją 20 -25 minut.
Studzimy.

Smacznego :)


6 komentarzy:

  1. Strucla wygląda wspaniale, oj zjadłabym.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha! I jak ładnie zapleciony wierzch!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak dla mnie warkocz wygląda bardzo efektownie :) ponieważ spodobał mi się Twój blog (i przepis), nominuję Cię do zabawy Liebster Blog Award-szczegóły na moim blogu. Wg regulaminu jest to zabawa szczególnie dla początkujących bloggerów, ja jednak kieruję się raczej tym, że spodobał mi się blog, niezależnie od stażu:) Zapraszam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszności! Idealne do popołudniowej kawy, a nawet na drugie śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepięknie zapleciony warkocz. Do kawy idealny. Marzy mi się już ciepły wiosenny poranek na tarasie z taką pyszną struclą.

    OdpowiedzUsuń
  6. A u mnie -1 C za oknem ;(((((( Kiedy ta wiosna wreszcie do nas zajrzy ........ W takie dnii to zjadlabym cos slodkiego, a wszystko co z serem jest po prostu pyszne !!!!!!!!!!!! Z checia zjadlabym jeden kawalek Twojej strucli :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Obserwatorzy

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *