Szukaj przepisu

niedziela, 16 marca 2014

Kulki kokosowe (Kokosanki)

Maleńki, mocno kokosowe pyszności, na niedzielny pochmurny poranek. Kawusia w kubeczku i kuleczka przed nami, po prostu niebo w buzi :)
Małe, szybkie i pyszne, czego chcieć więcej :D



Składniki:
200 g wiórek kokosowych
ok. 100 g masła roślinnego
5 łyżek cukru trzcinowego
3 łyżki mleka
3 białka

Wykonanie:
Masło, wraz z mlekiem i cukrem dokładnie rozpuścić nad parą, a następnie dodać wiórki dokładnie wymieszać i potrzymać chwile całość nad parą.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni.
Następnie ubić dokładnie białka na sztywno i dodać do wiórek. Dokładnie wymieszać.
Następnie ręką nabierać równe porcje mieszanki i lepić z nich kuleczki. Każdą kłaść na brytfnkę wysmarowaną tłuszczem.
Piec ok. 15 - 20 minut, aż nabiorą ładnego złotego koloru.
Wyjąć na talerz i przestudzić.
Smacznego :)

6 komentarzy:

  1. Kokosanki uwielbiam są przepyszne, takie na jeden kęs.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zgadzam się, a najgorsze w tym wszystkim jest to, że żal na jednym poprzestać :)

      Usuń
  2. Moje ulubione ciasteczka. Pamiętam jak kiedyś wydałam kokosanki kupione przy moją Mamę. A teraz proszę, mogę sama takie upiec. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A dziękuje. Pyszne i gotowe w mgnieniu oka :D

      Usuń

Dziękuję wam za miłe słowa, i rady. Zapraszam ponownie :)

Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *