Szukaj przepisu

środa, 28 stycznia 2015

Ciasteczka jaglane z marchewką

Ugotowało mi się dużo kaszy jaglanej, więc urozmaiciłam sobie wersje ciasteczke. A oto odsłona nr. 2. Ciasteczka z dodatkiem marchewki, te bardziej mi przypadły do gustu niż, te poprzednie.


Składniki:
3/4 ugotowanej kaszy jaglanej(dobrze ubitej)
3 marchewki
2 łyżki jogurtu greckiego
5 łyżek płatków jaglanych
3 łyżki mąki
3 łyżki cukru brązowego

Wykonanie:
Ciepłą jeszcze kaszę zmiksować z jogurtem greckim.
Płatki jaglane zmielić w młynku.
Marchewkę zetrzeć na tarce (na grubych oczkach).
Następnie wszysko dokłądnie wymieszać.
Nabierać porcjami i robić nie duże ciasteczka. Ukłądać na blachę, wyłożoną papierem do pieczenia.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec ciasteczka 30 minut.

Smacznego :D


wtorek, 27 stycznia 2015

Ciasteczka jaglane

Ciasteczka wyszły dobre, choć ich zwolenniczką nie zostałam. Za to smakowały bardzo mojej siostrze. Jak dla mnie najlepszy pierwszego dnia, jak dobrze ostygną. Jednak było to ciekawe doświatczenie, więc zachęcam do spróbowania.


Składniki:
4 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej\
jajko
4 łyżki mąki ziemniaczanej
3 łyżki cukru
łyżka cukru waniliowego

Wykonanie:
Kaszę jaglaną zmiksować. Następnie dodać do niej resztę skłądników i dokładnie wymieszać.
W ręku formować kulki, a następnie je splaszczać. Układać na blaszkę, na papierze do pieczenia.
Piec 40 minut w 180 stopniach.

Smacznego :D

poniedziałek, 26 stycznia 2015

Krem czekoladowy z kaszy jaglanej

Polecam do chlebka, placuszków, czy naleśniorów. Krem z jaglanej kaszy jak dla mnie przebił ten z daktyli. Ale oczywiście, każdy może ocenić sam. A naprawdę zachęcam do spróbowania.



Składniki:
szklanka kaszy jaglanej już ugotowanej (pełna szklanka)
tabliczka deserowej czekolady
2 łyżki kakao
2 łyżki cukru*
łyżka soku z cytryny
200 ml mleka 1.5%

Wykonanie:
Kaszę zmiksować z mlekiem. Następnie dodać do niej kakao, sok z cytryny i cukier. Oraz czekoladę rozpuszczoną w kąpieli wodnej. Przełożyć do słoiczków. (u nie wyszły dwa słoiczki, takie od dżemu). W lodówce przechowywać to tygodnia czasu.


Smacznego :D

*krem nie wyszedł za słodki, jeżeli ktoś lubi słodkie, to należy dodać dodatkową łyżkę cukru.

niedziela, 25 stycznia 2015

Pyszne drożdżowce - czyli znów dwa w jednym

Znów zrobiłam dużo ciasta drożdżowego i miałam dwa słoiki. Jeden z dżemem jagodowym, który kupiła matulka, i jeden z pozostałościami po smażeniu jabłek. Więc postanowiłam, z jednego słoiczka zrobić bułeczki, i żeby urozmaicić to drugi słoiczek wykorzystałam do drożdżowej roladki. O i oto przepisy.

Drożdżóweczki ze smażonym jabłuszkiem


Drożdżowa rolada jagodowa

Składniki:
kg mąki
80 g drożdży
2 kubki mleka
2 żółtka
3 jajka
5 łyżek cukru
odrobina kurkumy
cukier waniliowy
100 g margaryny (stopionej)
słoiczek musu jabłkowego
1/2 małego słoiczka dżemu jagodowego

Wykonanie:
Drożdże rozdrabniamy do pojemniczka i dodajemy kubek letniego mleka oraz 2 łyżki cukru. Mieszamy odkładnie i odstawiamy na 15-20 minut, aby podwoiły swoją objętość.
Mąkę przesiewamy do duże miski. następnie dodajemy cukier, cukier waniliowy, kurkumę i dokładnie mieszamy. Dajemy nasz zaczyn, mieszamy. Następnie dodajemy jaja, margarynę i zaczynamy zagniatać ciasto. Potem dodajemy tyle mleka, aby ciasto było miękkie. Zagniatamy dłuższą chwilę. Ciasto odstawiamy na co najmniej godzinkę, nakryte ściereczką do wyrośnięcia. 
Ciasto dzielimy na dwie części, przy czym ta na bułeczki może być większa.
Tą większą cześć bierzemy w obroty :), odrywamy po kawałku i delikatnie rozpłaszczamy, nadziewamy łyżeczką musu jabłkowego i dokładnie zlepiamy. Tworząc kulki. Układamy na blachę wysmarowaną lekko olejem. Odstawiamy do wyrośnięcia, ja odstawiam na ok.30 minut.
Część ciasta mniejszą rozwałkowujemy na prostokąt i smarujemy dżemem. Następnie zawijamy jak roladę. Dokładnie zagniatamy miejsce połączenia i odstawiamy do wyrośnięcia. Na 30 minut.
Piekarnik nastawiamy na 200 stopni i pieczemy. Bułeczki 25 minut, a naszą roladkę 30 -35 minut. 

Smacznego :D


czwartek, 22 stycznia 2015

Buraczki do obiadu

Moje najulubieńsze warzywko do obiadu


Składniki:
2 buraki
ew. sól/pieprz

Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Następnie ostudzić i zetrzeć na tarce o większych oczkach. Buraczki można doprawić np.solą pieprzem. Ja zjadam takie samiuśkie. Takie mi idą najlepiej.

Smacznego :D

środa, 21 stycznia 2015

Chlebek pszenny z kminkiem i kurkumą

Pysznie aromatyczny, mięciutki chlebek, w żółciutkim kolorze dzięki kurkumie. Polecam :D


Składniki:
Zaczyn:
ok.20 g drożdży
kubek wody (letniej)
łyżeczka cukru

Na ciasto:
3/4 kg mąki pszennej chlebowej 750
2  łyżeczki soli
szczypta kurkumy
mała garść kminku
kubek wody (letniej)
2 łyżki oleju

Wykonanie:
Zaczyn wymieszać dokładnie w misce i odstawić na 15-20 minut, aż zacznie pracować. Nakrywając go ściereczką.
Mąkę przesiać. Dać sól, kurkumę i kminek. Zamieszać. Następnie dodać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Doda c tyle wody, aby ciasto dobrze się zagniatało i nie było twarde. Następnie dodać olej i zagniatać ciasto dłuższą chwilę. Nasz chlebek odstawić do wyrośnięcia na jakieś 1.5 do 2 godzin. Nakryć ściereczką. Przed włożeniem chlebka do piekarnika nasmarować wierz odrobiną mleka, przy pomocy pędzelka.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec nasz chlebek 45-50 minut.

Smacznego :D



wtorek, 20 stycznia 2015

Pierniczki z marmoladą

Pierniczki wyszły pyszne z mocno wyczuwalnym smakiem miodu, dla mnie pycha :D. Wiem, że już dawno po świętach, ale na kolejny rok będą jak znalazła. A mówię szczerze, że są naprawdę obłędne. Ja sięgałam co chwilkę po jeszcze jednego. Dobrze, że wyszedł ich, duży pojemniczek.


Składniki:
Na karmel:
20 g cukru
125 ml wody

Ciasto:
1 i 1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki miodu
łyżeczka przyprawy do piernika
kg mąki pszennej
łyżka sody
2 jajka
50 g masła

Dodatkowo:
marmolada

Wykonanie:
Karmel:
Cukier zrumienić na patelni i dolać wodę, zagotować.

Ciasto:
Do większego garnka wsypać cukier, zalać gorącym karmelem, wymieszać. Gdy cukier się rozpuści dać miód i przyprawy. Zagotować i ostudzić.
Mąkę przesiać z sodą dać miód, jaja, stopiony tłuszcz. Zagnieść ciasto. Gdyby było za twarde można dolać odrobinę mleka. 

Ciasto porcjami rozwałkowywać na stolnicy i wycinać serduszka. Na jedno serduszku nakładać odrobinę marmoladki i zalepiać drugim serduszkiem. 
Włożyć na natłuszczoną blachę.
Piekarnik nastawić na 180 stopni, nasze ciasteczka piec 15- 20 minut. 
Przechowywać w zamkniętych pojemnikach. Wtedy nie twardnieją.

Smacznego :)



poniedziałek, 19 stycznia 2015

Ćwikła domowa

Zawsze robimy ćwikłę na święta, wychodzi pyszna i nadaje się do pieczonego mięska :D


Składniki:
5 buraków
2 lub 3 łyżki chrzanu startego (ja kupiłam chrzan świeżo starty na targu)

Wykonanie:
Buraki umyć i ugotować na parze do miękkości. Ostudzić i zetrzeć na drobnej tarce, do miseczki.
Następnie dołożyć chrzanu, ja dałam 2, ale dokładamy, aby ćwikła była ostrowa, więc można dodać trochę więcej, zależy od gustu.

Smacznego :D



niedziela, 18 stycznia 2015

Chlebek domowy

Duże sylwestrowe pieczenie :D
Pyszny, chrupiący i puszysty chlebek razy dwa


Składniki:
6 szklanki mąki pszennej 750
4 szklanki mąki żytniej 720
2.5  kubka wody
4 łyżeczki soli himalajskiej
3 łyżki oleju
ok.30 g  drożdży
łyżeczka cukru

Wykonanie:
Zaczyn:
Szklanka mąki pszennej, drożdże i kubek wody wymieszać razem  dodatkiem łyżeczki cukru. Odstawić do podrośnięcia, ok.15 minut.

Mąki przesiać do miski, dać sól i wymieszać. Dać zaczyn i zacząć zagniatać ciasto. Dodać następnie tyle wody, aby ciasto nie było za twarde i łatwo się zagniatało. Na koniec dać olej. Dłuższą chwile zagniatać. Odstawić na 1,5 do 2 godzin.
Piekarnik nagrzać do 220 stopni i piec ok.50 minut.

Smacznego :D

Polecane na karnawał:
Domowe pączki
Ciasteczka w chrupiącej panierce


piątek, 16 stycznia 2015

Szarlotka z migdałową kruszonką i budyniem

U mnie w domu jak szarlotka to tylko z budyniem, siostra innej nie uwzględnia.


Składniki:
Ciasto na spód:
3 szklanki krupczatki
150 g margaryny
jajko
cukier waniliowy
łyżeczkę sody

Masa jabłkowa:
kg jabłek (szara reneta: najlepsze)
2 łyżki cynamonu
4 łyżki cukru

Kruszonka:
szklanka krupczatki
100 g płatków migdałowych
100 g  margaryny
1/2 szklanki cukru

Budyń:
2 budynie
3 łyżki cukru
2 jajka
500 ml mleka
100 g masła

Wykonanie:
Ciasto na spód:
Mąkę przesiać z sodą, dać cukier i cukier waniliowy. posiekać z margaryną i dać jajko, zagnieść. Brytfankę wysmarować margaryną. Dać na to ciasto, górę ciasta posypać lekko bułką tartą, jabłka nie wsiąkną mocno wtedy w spód.

Masa jabłkowa:
Jabłka obrać, i pokroić w paseczki, wymieszać z cynamonem i cukrem. Wyłożyć nimi spód i lekko docisnąć.

Kruszonka:
Migdały zmielić w blenderze.
Składanki wymieszać, aż powstanie piaskowa konsystencja (będą nam się robiły grudki)

Budyń:
Szklankę mleka zagotować, druga szklankę wymieszać z proszkiem budyniowym i cukrem. Mieszankę dać do zagotowanego mleka i wymieszać, tak aby nie było grudek. Przestudzić.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno.
Do budyniu wymiksować żółtka i masło. A następnie łyżką wmieszać białka.
Budyń wyłożyć na jabłka i równo wysmarować po całości. Na to dać kruszonkę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 50 minut,

Smacznego :D




SZARLOTKA INACZEJ:
Łyżkowa szarlotka
Zielona szarlotka



czwartek, 15 stycznia 2015

Pasztet z cebulką

Pyszny domowy pasztecik.


Składniki:
kurczak cały
300 g boczku surowego
włoszczyzna 
por
100 g wątróbki
3 kulki jałowca
3 kulki ziela
2 bułki kajzerki
cebulka
2 jajka 
1/2 łyżeczki imbiru, gałki
łyżeczka soli
1 i 1/2 łyżeczki pieprzu

Wykonanie:

Kurczaka, boczek, wątróbkę, wraz z porem i włoszczyzną do garnka z wodą, wrzucamy. Dodajmy jałowiec i                                                                                            ziele i gotujemy do miękkości.

Następnie studzimy i całość milimy (mięso wraz z włoszczyzną) w maszynce 2 razy, wraz  z bułką namoczoną w wodzie lub mleku.
Następnie do naszego przemielonego mięsa dajemy przyprawy i jajka. Mieszamy i w razie potrzeby doprawiamy. Cebulkę kroimy w kostkę i szklimy na łyżce masła. Dodajemy do masy i jeszcze raz mieszamy. Wkładamy do keksówki,  (bądź kilki małych, u mnie 4 mini)
Do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 40 minut. Większą porcje 60 minut.

Smacznego :)

środa, 14 stycznia 2015

Syrop cynamonowy


Składniki:
250 ml wody
1/3 szklanki cukru
2/3 szklanki cukru brązowego
2 laski cynamonu

Wykonanie:
Wodę zagotować z laskami. Dać następnie cukier i mieszać do momentu, aż cukier się roztopi całkowicie. Pozostawić do ostygnięcia. 
Syrop przelać do butelki, bądź i wrzucić te dwie laski cynamonu.
Do kawy, herbaty,kasz,owsianek bardzo pyszny.

Smacznego :D

SYROP DODAJ RÓWNIEŻ DO:
Owsianka z orzechami i bananem

Manna z tartym jabłuszkiem

poniedziałek, 12 stycznia 2015

Krem z daktyli

Zdrowsza wersja kremu na kanapki lub np. naleśniki. Nie przepadam za daktylami, ale taka wersja mi odpowiada.


Składniki:
250 g daktyki (bez pestek)
1/2 szklanki mleka 1.5%
3 łyzki odtłuszczonego kakao

Wykonanie:
Daktyle namoczyć w ciepłej wodzie na 4-5 godzin.
Na drugi dzień odsączyć z wody i zmiksować blenderem razem z kakaem i mlekiem. Miksujemy tak długo aż zrobi nam się jednolita masa. Przełożyć do słoiczka i do lodówy. U mnie wyszedł jeden słoiczek.

Smacznego :D

ZAJRZYJ I TU:
"Michałki" domowe
Gorąca czekolada

niedziela, 11 stycznia 2015

Sałatka jarzynowa mojej mamy

Sałatkę jarzynową robi zawsze moja mama, wychodzi pyszna. Tak mówi zawsze moja siostra, która ją uwielbia. Ja jej nie jem bo nie lubię majonezu, ale wierze siostrze na słowo :D.


Składniki:
5 marchewek
pietruszka
5 ziemniaków
4-5 ogórków kiszonych
jabłko
por
4 jajka
parę łyżek majonezu
pieprz/sól

Wykonanie:
Marchewkę, pietruszkę, ziemniaki ugotować do miękkości. Ostudzić.
Po ostudzeniu obrać i pokroić w kostkę. 
Jajka ugotować, obrać i również w kostkę pokroić. 
Pora, jabłko i ogórki tez na kosteczkę.
Wszystko wymieszać w jednej misce.
Majonezu dać tyle, jak kto lubi. U mnie w domu mama dodaje jakieś 4-5 łyżek, zależny od ilości. Przyprawić wedle uznania.

Smacznego :D

SPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
CHLEBEK Z SOJĄ

MLECZNIAK

czwartek, 8 stycznia 2015

Podwójna porcja słodyczy - czyli dwa za jednym zamachem

Mam w domu tak, że nie każdy wszystko lubi, więc jak przychodzi jakiś dzień wolny to muszę coś szybko wymyślać, aby smakowało wszystkim. Ale nie zawsze się udaje. Miałam w lodówce jeszcze jedną porcję maku, którą robiłam na święta, więc matulka bardzo ochoczo powiedziała mi, żebym zrobiła makowca. Oczywiście nie miałam nic przeciw, ale jedna siostra maku nie lubi, więc co dla niej. Oczywiście pomyślałam o jakiej szarlotce, bo takie ciacho ona zawsze uważa za odpowiednie dla siebie, no i oczywiście musi być  budyń, bez tego ani rusz. Więc aby sobie ułatwić, bo wracałam do domu po 21:00, a na dzień kolejny trzeba było coś zrobić, więc zrobiłam.  
W dużej misce zrobiłam duże ciasto drożdżowe i podzieliłam je na 3 bo "Makowe zawijańce: wyszły dwa. 
A i oto przepisy:

"Zawijaniec Makowy"

"Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"

Składniki:
Ciasto drożdżowe:
5 szklanek mąki
1/3 szklanka cukru
2 jajka
żółtko
120 g margaryny
odrobina kurkumy
ok.60 g drożdży
kubek mleka
szczypta soli

Dodatkowo:
Masa makowa (z tego przepisu starczy na takie cztery zawijaki)
1.5 kg jabłek (najlepsza szara reneta)
łyżka cynamonu
3 łyżki cukru (czubate)
2 budynie waniliowe bądź śmietankowe bez cukru
2 jajka
100 g margaryny
500 ml mleka
białko do wysmarowania ciasta
łyżka soku z cytryny

Wykonanie:
Mąkę przesiać do dużej miski.
Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać łyżkę cukru, drożdże i 1/2 szklanki letniego mleka. Dokładnie zamieszać i odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Nakrywając pojemnik ścierką.
Margarynę rozpuścić w rondelku i delikatnie przestudzić.
Do mąki w misce dać cukier, kurkumę, sól i zamieszać. Następnie dać wyrośnięty zaczyn drożdżowy i zamieszać.  Dać żółtko i jajka, margarynę i zagniatać. Dodać tyle mleka z tego pozostałego, aby nasze cisto było miękkie i łatwe do zagniatania. Nie może być za mocno twarde. Zagniatać chwilę i odstawić w misce przykryte do wyrośnięcia, na jakąś godzinkę, półtorej.


Kiedy nasze ciasto podrośnie to dzielimy go na 3 części. 
Jedną odkładamy.

"Zawijaniec Makowy" 
Dwie rozwałkujemy i nakładamy na każdą porcje masy makowej. Następnie z obydwóch strona zaczynamy ścisło zawijać, tak aby oba zawiniątka spotkały się po środku. Kładziemy tymi zawijakami do spodu i ostawiamy do wyrośnięcia. Kiedy wyrośnie smarujemy rozmąconym białkiem. Piekarnika nastawiamy na 180 stopni i pieczemy 40-45 minut. Studzimy.

"Drożdżowiec z jabłkiem i budyniem"
Tą jedną części naszego ciasta przeznaczamy na jabłecznik. Dużą brytfankę smarujemy masłem. Ciasto rozwałkować i dać na dno brytfanki.
Jabłka pokroić w plasterki i wymieszać z cynamonem i cukrem (jak ktoś lubi słodkie ciasto to dać 2-3 łyżki więcej, bo moja wyszła nie za słodka). Dać na spód drożdżowy.
1/2 szklankę mleka zagotować. A w drugiej połowie wymieszać budynie z 4 łyżkami cukru.
Ugotować budyń.
Następnie do budyniu dać masło i zmiksować. chwilę odczekać, aż trochę ostygnie i wbić żółtka, a następnie delikatnie wmieszać ubitą pianę z białek z dodatkiem łyżki soku z cytryny (ja to robię już łyżką).
Dać na jabłka.
Piekarnik nastawić na 160 stopni i piec ciasto 50 minut.

Smacznego :D

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ: 

środa, 7 stycznia 2015

Boczek pieczony

Idealny na kanapki z domowym chlebkiem, lub bułeczką.


Składniki:
ok. 1.5 kg boczku
łyżeczka przyprawy do mięsa wieprzowego
łyżeczka ziół prowansalskich
łyżeczka majeranku
łyżeczka soli
ziele angielskie
liść laurowy
2 ząbki czosnku

Wykonanie:
Boczek opłukać.
Wszystkie zioła, sól wymieszać i natrzeć boczek. Włożyć do rękawa, dodać kilka listków i kilka kulek ziela angielskiego, oraz wbić w mięso czosnek pokrojony w mniejsze kawałki. Worek zawiązać i zostawić w chłodnym miejscu na noc. 
Następnego dnia piekarnik nagrzać do 180 stopni i piec 60-70 minut.

 Smacznego :D

ZAJRZY I TU: 
Proziaki - chlebek sodowy

Pasztet z żurawiną




wtorek, 6 stycznia 2015

Pleśniak II

Już kiedyś robiłam pleśniaka, ale tego zrobiłam trochę inaczej. I wydaje mi się, że właśni przy tym przepisie pozostanę. Wyszedł pyszny, idealny na dużą blaszkę.



Składniki:
Ciasto jasne:
3 szklanki krupczatki
3 łyżki cukru
op. cukru waniliowego
4 żółtka
łyżka mleka
250 g masła
łyżeczka proszku do pieczenia

Ciasto ciemne:
1.5 szklanki krupczatki
2 łyżki kakao
2 żółtka
125 g masła
łyżka mleka

Pianka:
6 białek
3 łyżki pudru
łyżka soku z cytryny

Dżem:
słoik dżemu wiśniowego
3 łyżki likieru migdałowego

Wykonanie:
Ciasto jasne:
Krupczatkę przesiać, dać do niej cukier, proszek, i pokrojone masło. Posiekać z mąką, dać żółtka i mleko. Dokładnie zagnieść. Podzielić na dwie jedna mniejsza, a druga większa.
Mniejszą włożyć do zamrażalki. Większą wyłożyć formę wysmarowaną masłem.

Ciasto ciemne:
Krupczatkę przesiać dodać kakao i wymieszać. Dać masło i posiekać z mąką. Następnie dodać żółtka i mleko zagnieść. Wstawić do zamrażalki.

Pianka:
Białka ubić na sztywno, potem dodać powoli przesiany puder i sok. Delikatne wymieszać.

Dżem:
Słoik dżemu do rondelka dać likier i podgrzać. Delikatne przestudzić.

Na spód rozsmarować dżem, następnie na tarce o większych oczkach zetrzeć ciemne ciasto. Na to dać białka i równo rozsmarować. Na górę zetrzeć jasne ciasto z zamrażalki.
Piekarnik nastawić na 180 stopni i piec 45-50 minut.

Smacznego :D

WYPRÓBUJ RÓWNIEŻ:
Drożdżowa szarlotka
Ucierany amoniaczek przekładany powidłami



poniedziałek, 5 stycznia 2015

Chlebek z dynią


Składniki:
3 szklanki mąki żytniej 720
2 szklanki mąki pszennej 720
ok. 20 g drożdży
łyżeczka cukru
2 łyżeczki soli
3 łyżki oliwy z oliwek
1 i 1/2 szklanki wody
garść ziaren dyni łuskanych

Wykonanie:
Zaczyn:
1/2 szklanki maki pszennej 720 przesiać i dać do miseczki, dodać łyżeczkę cukru, drożdże i szklankę wody letniej. Wymieszać i odstawić na jakieś 15 minut, aż zacznie pracować (trochę podrośnie).

Ciasto:
Resztę mąki pszennej i żytniej przesiać do większej miski. Dać sól i dynie wymieszać. Dodać do tego zaczyn. Następnie ugniatać i dodawać tyle wody, aby ciasto nie było za twarde, ale i nie za rzadkie.  Dodać olej i wyrabiać ciasto. Ja wyrabiam ok. 10 minut. Przełożyć do formy, takiej jakiej chcecie. Ja robiłam podłużne. Kształt chlebka może być dowolny.
Nasz chlebek odstawiamy na 1,5 godzinki, aby nam ładnie wyrósł.

Piekarnik nastawiamy na 220 stopni.
Chlebek smarujemy rozmąconym jajkiem, lub mlekiem.
Wkładamy do piekarnika i zostawiamy na 50 minut. Studzimy.
Smacznego :D


PODOBNE PRZEPISY:
Chleb pszenno-żytni
Bułeczki żytnie


niedziela, 4 stycznia 2015

Makowiec drożdżowy

Pyszny makowczyk z domową masą makową. Pycha :D
Skoro na blogu pojawił się przepis na masę makową, to nie może zabraknąć i makowca. Robiłam drożdżowy makowiec drugi raz, i wyszedł jeszcze lepszy niż ten poprzedni. Wyszły dwa porządne makowce (giganty).


Składniki:
50 g drożdży
kubek mleka
jajo
żółtko
3 łyżki cukru
szczypta soli himalajskiej
cukier waniliowy
odrobina kurkumy
ok. 100 g masła stopionego

Dodatkowo:
białko do posmarowania
mak do dekoracji
lukier czekoladowy gotowy z torebki (kiedyś kupiła to się przydał)
domowa masa makowa

Wykonanie:
Mąkę przesiać do miski.
Szklankę mąki odsypać do mniejszego pojemniczka, dać pokruszone drożdże, 1/2 kubka letniego mleka, łyżkę cukru i dokładnie wymieszać. Ostawić do wyrośnięcia.
Do mąki w misce dać cukier, sól, cukier waniliowy i kurkumę wymieszać. Następnie dać zaczyn i wymieszać. Wbić jajko i żółtko, zagniatać ciasto, dać masło i tyle mleka, aby ciasto było łatwe do zagniatania. Nie za rzadkie i nie za twarde. Dłuższą chwile zagniatać i zostawić w misce do wyrośnięcia, na 1 do 1,5 godzinki.
Następnie podzielić na dwie części, i z każdą rozwałkować na dwa większe prostokąty.
Następnie dać na nie masę makową (z ilości którą zrobiłam starczy na cztery makowce). Następnie ściśle zawinąć i odstawić na 30 minut, aby podrosły. Wysmarować białkiem górę makowców.
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i pie jakieś 50 minut. Wyjąć na ciepły nałożyć lukier i ozdobić makiem.

Smacznego :D


sobota, 3 stycznia 2015

Ciasteczka śmietankowe z miodem i żurawiną

Siedziałam w domciu i naszło nas na ciasteczka, więc zajrzałam to tu, ta tam i skomponowałam te oto ciasteczka. Wyszły pysznie. Mięciutkie, nie za słodkie i śmietankowe. Najlepsze na drugi, trzeci dzień jak swoje odleżą, choć może być z tym kłopot :D.


Składniki:
3 szklanki tortowej
150 g masła 
9 łyżek kremówki (36%)
4 łyżki miodu
łyżeczka proszku do pieczenia
cukier waniliowy
garść (duża) żurawiny

Wykonanie:
Mąkę przesiać z proszkiem, dodać cukier waniliowy i wymieszać. Masło pokroić w drobniejsze kawałki i dać do mąki, posiekać nożem. Następnie dać śmietankę i miód, oraz  żurawinę. Zagnieść ciasto. nabierać ciasto w dłonie i robić nieduże kulki, układać na natłuszczoną blachę, a następnie lekko spłaszczyć widelcem.
Piekarnik nastawić na 200 stopni i piec 20-25 minut.

Smacznego :D


piątek, 2 stycznia 2015

Masa makowa


Składniki:
500 g maku
50 g masła
szklanka cukru
cukier waniliowy
2 białka
garść żurawiny suszonej
garść moreli suszonej
4 łyżki miodu

Wykonanie:
Mak opłukać i dać do wrzątku. Następnie zostawić na palniku i zmniejszyć ogień. Gotować, aż mak będzie się dało rozetrzeć w palcach. Następnie wyjąć na durszlak wyłożony gazą i odsączyć wodę, ostudzić. Dwa razy przemilieć w maszynce do mięsa.
Do miski dać masło, cukier,cukier waniliowy, miód podgrzać. Mak wymieszać z żurawiną pokrojoną na drobno i morelką również pokrojoną na drobno. Mak dać do garnka i smażyć na małym ogniu ok. 15 minut. Zdjąć z palnika do większej miski i wymieszać z białkiem.
Taka masa gotowa jest do nadzienia.

czwartek, 1 stycznia 2015

"Mleczniak" - czekoladowo-kokosowy

Ciasta przypomina blok, ale nie ma w nim orzechów i herbatników. I jest miększy. Wyszedł pyszny, choć zastanawiałam się nad tym czy, aby coś z tego będzie. Przepis wpadł mi do głowy i po prostu musiałam go zrobić. Zajadaliśmy się nim dzisiaj ;). Najlepiej przetrzymać go w lodówce przez całą noc przed jedzeniem.


Składniki:
Masa Biała
szklanka mleka w proszku
1/2 szklanki wiórek kokosowych
3 łyżki cukru
100 g  masła
1/2 szklanki mleka

Masa kakaowa:
1 i 1/2 szklanki mleka
czubata łyżka kakao
4 łyżki cukru
100 g masła
1/2 szklanki mleka

Dodatkowo:
wiórki kokosowe do posypania 

Wykonanie:
Masa biała
Mleko w proszku przesiać do miski i dać wiórki. Wymieszać.
Mleko dać do garnka, dodać masło i cukier zagotować. Zestawić z palnika. Dodawać powoli mieszankę z mleka i mieszać. Uważać, aby nie było grudek. Ja mieszałam trzepaczką. Przelać na dno keksówki wyłożonej folią spożywczą.

Masa ciemna:
Mleko w proszku przesiać i dodać kakao. Wymieszać dokładnie. I dalej zagotować mleko jak do masy białek i dokładnie wmieszać proszek. studzić w garnku. 

Kiedy biała masa delikatnie zgęstnieje, i ciemna dokładnie ostygnie. to ciemną masę dać na białą (delikatnie). Rozsmarować i posypać wiórkami. 
Do lodówki na całą noc.

Smacznego :D


Masz pytania "Napisz do mnie"

Nazwa

E-mail *

Wiadomość *